Zo wispelturig

De laatste tijd zie ik ze veel om me heen, mensen met wispelturig gedrag. Mensen die enthousiast aan hun passie en ideeën starten en net zo hard weer afhaken. Wispelturig zijn in wat ze verlangen en willen in het leven. Mensen die dezelfde dingen lijken te willen en een tijdje met mij samen een bepaald pad bewandelen en vervolgens afhaken en geheel iets anders gaan doen. Zodra het lastig wordt of als ze uitgedaagd worden, ze radicaal een andere kant op gaan. En gedurende de laatste maanden wordt er een patroon duidelijk dat ik me omring met mensen die wispelturig zijn en niets lijken af te maken.

Zelfonderzoek

Tijd om in mezelf op onderzoek te gaan. Wat zegt dat over mij dat ik dit gedrag veel om me heen zie? Draag ik deze kwaliteiten dan ook in me? Ga ik ook waar de wind mij waait? Ook ik heb ideeën en projecten gehad die langzaam en soms vrij direct een stille dood zijn gestorven. Plannen die in de praktijk toch veel minder romantisch waren dan in mijn hoofd. Maar ik ben ook een doorzetter. Ik weet het verschil tussen niet levensvatbare projecten en obstakels die je moet overwinnen om te groeien en te leren. Ga je bij elk obstakel een ander pad kiezen blijf je eindeloos starten aan je weg en kom je amper vooruit.

Poeltjeshoppers

Ik zie deze wispelturige mensen als poeltjeshoppers. Ze hoppen via stenen van de ene poel naar de andere. Zij komen enthousiast bij een poel aan en hebben zeker de intentie in de poel te verblijven. Maar zodra het lastig wordt in de poel of even wat minder leuk, besluiten ze dat de poel niet voor hen is en springen ze verder. En dat keer op keer.

Brugjesbouwer

Ik ben geen poeltjeshopper. Ik zie mezelf meer als een brugjesbouwer. Ik heb een richting en doel. Een plattegrond in het totaal van poeltjes. Ik bouw stap voor stap mijn brug over de poel. En zoals in elk project gaat het wel een mis, heb ik wel eens een dag geen zin om de volgende planken van de brug neer te leggen of kom ik een tijdelijk obstakel tegen die het me bemoeilijkt om de bouw die dag voort te zetten. Toch blijf ik de bruggetjes bouwen. De poeltjeshoppers lijken het in eerste instantie voor elkaar te hebben. Door hun enthousiasme en snelle groei lijken ze meters te maken. Maar door elke keer op te nieuw te beginnen en te wisselen komen ze uiteindelijk niet vooruit.

Vijf tips voor jou

Wellicht herken mijn verhaal. Ik deel graag 5 belangrijke tips met je om je gemotiveerd te houden op jouw weg:

Tip 1: Stel een duidelijk doel.
Maak het een concreet en meetbaar doel. Maar let op! Het hebben van een duidelijk doel alleen is niet voldoende. Het is ook belangrijk te weten waarom dat doel behalen belangrijk voor je is. Als je bruggen bouwt vanuit jouw verlangen en kernwaardes, zul je hier kracht uit vinden wanneer de bouw lastig wordt. Je kunt altijd terugvallen op je oorspronkelijke doel. Verander je plan en uitvoering als het misloopt, niet je doel (“Change the plan, never the goal” Brian Tracy).

Tip 2: Vergelijk jezelf niet met anderen.
Je hebt geen idee wat zich in de poel van de ander daadwerkelijk bevindt. Ieder heeft zijn eigen pad en zijn eigen uitdagingen.

Tip 3: Kijk ook eens regelmatig terug over de brug achter je.
Je zult zien dat je al van ver bent gekomen en hoeveel meer ervaring je inmiddels hebt opgedaan als bruggenbouwer.

Tip 4: Wees dankbaar
Als mensen dezelfde kant op te lijken willen, maar toch afhaken of een andere weg kiezen, wees dankbaar voor jullie stukje gezamenlijke reis. Je leert overal van en je kunt ook weer even terug kijken op waarom je deze brug bent gaan bouwen. Onderweg ontmoet je weer nieuwe mensen.

Tip 5: Bouw je brug zo dat je het beste uit jezelf haalt.
Dat leer je door te doen en te falen en weer door te gaan. Uiteindelijk ben je uniek en dat zal jouw brug en pad ook zijn. Er zal geen brug hetzelfde zijn als de jouwe. Wees trots op jouw unieke brug.

En Jij?

Ik ben dus niet wispelturig. Wel mag ik zelf mijn doelen nog wat scherper stellen en deze plattegrond wat vaker doorlezen. Misschien ook wat vaker terugkijken over mijn tot nu toe gebouwde brug en weer trots zijn op de uniekheid ervan. Zoals jij vast ook op die van jou kunt terugkijken. Ik hoor graag van je hoe jij dit ervaart. Laat het me weten via info@janineheussenhinskens.nl.