Je bent niet gemiddeld

“Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.” Wat is dan gewoon? Wie bepaald dat? Voor mij betekent gewoon: gemiddeld, standaard, vooral niet opvallen. En daar gaat het voor velen van ons fout. Want niemand is gemiddeld of standaard. We zijn allemaal anders en uniek. Als we dus van het gemiddelde uitgaan, passen we ons aan. En daar kunnen we allemaal eerlijk over zijn: dat werkt niet!

Te bescheiden

Bescheiden zijn is een deugd in Nederland. Maar kun je ook te bescheiden zijn? Voor velen van ons is het moeilijk je eigen kwaliteiten op te sommen. Om jouw uniekheid te beschrijven. En waarom? Waarschijnlijk omdat het ons niet eerder gevraagd is? We hebben niet geleerd op deze manier naar onszelf te kijken.

Wat is succes voor jou?

Op school wordt al duidelijk dat jij moet doen wat van je verwacht wordt. Leerstijlen staan vast, alles gericht om zo productief mogelijke werkers van ons te maken. Later gaat het over hoe goed jij bent in meedraaien in onze maatschappij en geld te verdienen. En daar beoordelen we onszelf en anderen op. Hoe succesvol is iemand?

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Maar welke dingen zijn voor jou belangrijk? Waar word jij blij van in je dagelijks leven? Waar ben jij goed in? Kijk je naar jouw kwaliteiten vanuit het rijtje van gemiddelde kwaliteiten? Of kijk je echt naar jezelf? Ga je echt voelen waar jij ontzettend goed in bent?! Welke bijdrage heb jij op jouw omgeving? Mooie vragen om bij stil te staan. Mooie antwoorden om na te streven of om te beseffen dat je impact vele male groter is dan jij dacht.

Heel braaf en bescheiden

De afgelopen jaren heb ik ook geleerd anders naar mezelf te kijken. Daar waar ik vroeger braaf deed wat van me verwacht werd: ik volgde autoriteit, ik kon goed leren, haalde braaf mijn diploma's. Ik paste me heel goed aan en was te bescheiden en onzeker. Zat ik jaren later met mijn hbo-diploma thuis met een burn-out van een callcenter waar ik ongeschoold werk zat te doen. Ik had geen idee wat ik wel nog goed deed, ik voelde alleen maar dat ik zo niet verder kon.

Mijn kwaliteiten

Ik leerde mijn eigen kwaliteiten weer waarderen. Kwaliteiten zoals mijn liefdevolle energie, echt verbinding met mensen kunnen maken, zorgzaam zijn, intuïtief dingen kunnen aanvoelen en krachtig zijn. Ik werd blij van werken met energie en het geven van healingen. Ik werd niet op een dag wakker en was me opeens bewust van al deze kwaliteiten. Het was een proces en een groeicurve. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik allesbehalve standaard of gemiddeld ben. En daar ben ik trots op!

Ik daag je uit

Ben jij ook al begonnen met beoordelen welke waarden voor jou belangrijk zijn? Welke verschil wil jij maken? Iedereen is uniek. Wat maakt jou bijzonder? Ik wil jou ook uitdagen om “de bril van standaard en gemiddeld zijn” af te zetten. Stap uit het aanpassen en je bescheiden op te stellen. Ga voelen en onderzoeken wat jouw uniek maakt. En ik ben zo benieuwd wat je tegenkomt! Laat je het mij weten? Je kunt me mailen op info@janineheussenhinskens.nl