Weerstand

En dan heb je de stap gezet, die beslissing genomen, jouw groeispurt gemaakt en dan gaat het toch weer even niet lekker. Dan is daar de volgende beer op je weg, loopt het helemaal mis op een ander gebied op je leven of komt er drama zo je leven in walsen. “Hé, het ging toch net goed”. “Shit, net als het lekker loopt lijkt het wel…” en heb ik er nog een paar. Dat is toch gek dat die euforie nooit lang duurt. Weerstand, daar heb ik het over!

Geluksmoment trainen

Volgens Gay Hendriks, auteur van The big leap, is dat te verklaren doordat ons lichaam en brein niet gewend is aan deze nieuwe grootse energie. Ons brein is gewend aan stress, pijn en angsten. Dat is veilig en vertrouwd. Zijn advies is om geluksmomenten en momenten van grootsheid te gaan trainen, zodat dat jouw nieuwe normaal wordt. En dat vind ik toch wel een mooi uitgangspunt.

Weerstand als succesmeter

Sterker nog, ik vind dat we de weerstand kunnen gebruiken als succesmeter van onze groei. Het is mijn ervaring dat wanneer ik grote shifts heb gemaakt ik erna weerstand ervaar. Soms komt de weerstand uit mezelf, omdat er diep vanbinnen toch ook restjes eigen angst zit voor succes en de bijhorende verantwoordelijkheid. Maar ook ervaar ik weerstand die ik kan observeren bij mezelf en anderen op het moment dat wij in hun onze kracht gaan staan. Op momenten dat ze life changing beslissingen nemen of gewoon echt super goed bezig zijn. De weerstand nodigt je uit om heel bewust nog eens te kiezen voor wat je echt wilt. “ Weet je het zeker? Heel, heel zeker? Zelfs als je liefdevolle omgeving inzet om niet zo liefdevol te reageren of je keihard te veroordelen of zelfs af te wijzen?” En dat komt aan, dat doet pijn. “Weet je het nog steeds zo zeker?”

Jouw vertrouwen

Ik weet dat er ook krachten zijn die er niet bij gebaat zijn als iedereen vanuit kracht en grootsheid gaat leven. Die geen voordeel hebben aan het veranderen van onze samenleving en systemen. Deze krachten hebben ook de mogelijkheid om, via onze en andermans gedachten en emoties, weerstanden op te werpen. En dan komt het aan op jouw vertrouwen. Voel je helemaal dat je ervoor wilt gaan?

Bijna grappig

En soms doet de weerstand zo goed zijn best dat het bijna opzichtig is. Het ligt er zo dik op dat het bijna grappig is. Als je uit het drama kunt stappen en neutraal gaat observeren is het soms net een slecht geacteerde film. Een andere keer is de weerstand zo groot dat je het tot in je tenen helemaal zat bent en er zo klaar mee bent dat je er in één keer doorheen breekt. Dan faalt de weerstand om je tegen te houden en bereikt het averechts effect. Heerlijk om dat vertrouwen in jezelf dan zo diep te voelen.

Goed bezig

Hoe groter de weerstand, hoe groter voor mij het teken dat jij goed bezig bent! Hoe dichter jij bij jouw kracht komt, hoe groter geschut er ingezet wordt. En of je jezelf dan saboteert of dat je klein gehouden wordt, doet er eigenlijk niet zo heel erg toe. Als je mega weerstand tegenkomt, weet je dat datgene wat erachter zit ook mega belangrijk voor jou is. Door op deze manier naar weerstand te kijken, geeft het je een tool om je succes te meten. En dan laat je je niet langer tegenhouden.

Ik hoor graag welke weerstand jij kunt ontdekken op jouw pad!

Je kunt een gratis Zielsinspiratiegesprek afspreken via google hangout waarin ik je help knopen door te hakken vanuit jouw kracht. Maak een afspraak via info@janineheussenhinskens.nl